14.11.2009

Isvicreli Hans "Joan" Gamper Ve FC Barcelona


MES QUE UN CLUB - Bir Klüpten Daha Fazla

22 yasindaki Isvicreli Hans Gamber 1898 yilinda Isvicre Gazeteleri icin Barcelona´ya yazarlik icin gidiyor..
Orda altaki Ilani veriyor;

Ilanin ingilizce hali;
SPORT NOTES
Our friend and partner, Mr. Kans Kamper, from the Foot-Vall Section of the <> and former swiss champion, wishing to organize some matches in Barcelona, requests that everyone who likes this sport contact him, come to this office Tuesday and Friday nights from 9 to 11."

Bu ilanda Hans Gamber Barcelona´da futbol oynamak istiyen insanlarin, Gamber´in bürosunda basvurmalarini istiyor, ilk amaci kendi aralarinda birkac mac organize etmek (Gamber kendisi isvicre´de cesitli spor dalarinda spor yapiyordu)

Ilana basvuran kisiler birkac kere bulustuktan sonra 29.11.1899 günü Football Club Barcelona´i kuruyorlar. Kulübün rengini Gamper 6 yil öncesinde kurulan FC Basel´e bir tutuyor. Logo´daki Futbol topu bile bir tutulmus.

  
Barcelona´nin ilk Baskan´i Ingiliz Walter Wild  ve Takimin ilk Kaptan´i tabiki Hans "Joan" Gamper oluyor.
1925 senesinde Ispanya - Ingiltere Milli macinda tribünlerin Ispanya Marsini yuhlamasindan sonra Barcelona´nin Baskani Gamper´i Ispanya Ordusu Tribünleri organize etmekle sucluyor ve onu Baskanliktan indiriyor.
1929 Dünya ekonomik krizinde Gamper bütün parasini kaybediyor ve Carrer de Girona Nr. 4 / Barcelona´daki Evinde Intihar ediyor.
Onun anisina Barcelona Kulübü her yil "Joan-Gamper-Trophäe / Torneig Gamper" Turnuvasi düzenliyor. Takvimin dolulugu yüzünden bu turnuva 1997´den bu yana önceden secilmis iyi bir rakibe karsi oynaniyor. Bu yil düzenlenen macta Manchster City 1-0 galib gelerek kupayi kazanan takim oldu.

Barcelona´nin tarihi baya bir ilginc ben simdilik sadece kurucusunu ön planda tutmak istedim.

Keine Kommentare: